Blog: Het belang van wooncomfort en duurzaamheid bij het taxeren van zorgvastgoed

Het belang van wooncomfort en duurzaamheid bij het taxeren van zorgvastgoed

Hoe taxeer je een zorgconcept? Welke waarde kun je toekennen aan professionele hulpverleners die opkomen voor jongeren met een eetstoornis? Wat is de toegevoegde waarde van een luisterend oor? En natuurlijk: is er tijdens de bouw gebruik gemaakt van duurzame toepassingen? Deze vragen hebben we voorgelegd aan drie taxateurs die gespecialiseerd zijn in zorgvastgoed. De locatie? Het bijzondere Leontienhuis in Zevenhuizen.

Wat is de invloed van de waarde bij duurzaamheid?

Duurzaamheid heeft niet alleen de toekomst, maar ook waarde. Hoe kan een taxateur die waarde inzichtelijk maken als het gaat om zorgvastgoed? Transparante ‘green valuation’ kan de katalysator zijn voor meer duurzaamheidinvesteringen. Steeds meer ontwikkelaars, beleggers, financiers en huurders hechten waarde aan een duurzaam gebouw. De bouwwereld is al jaren bezig om duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij deze doelgroepen.

Duurzaamheid en wooncomfort

De sponsors van de renovatie van het Leontienhuis weten hoe belangrijk duurzaamheid is voor het wooncomfort. Voor een taxateur speelt duurzaamheid van het fysieke gebouw een rol bij de waardebepaling. Bij zorgvastgoed zelfs bovengemiddeld, omdat de gebruiksduur van zorgvastgoed vaak kort is. Daarbij valt te denken aan:

• Zonnepanelen, dragen bij aan minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere elektriciteitsrekening, dus lagere exploitatiekosten in gebruik

• Lage temperatuur convectoren dragen bij aan een constante binnen temperatuur. Ook hoeft hierdoor het water niet naar 95 graden opgewarmd te worden om het binnen 20 graden te hebben

• Warmtepomp

• Balansventilatie, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat dat bijdraagt aan een beter herstel voor de bezoekers die er verblijven

• Unieke hygiënecoating, coatings of verf kunnen meer dan alleen verduurzamen of verfraaien. Verffabrikant Inducoat BV ontwikkelde hygiënecoatings die ervoor zorgen dat schadelijke micro-organismen geen kans krijgen. Dat is essentieel voor omgevingen waar hygiëne de hoogste prioriteit heeft, zoals de gezondheidszorg. Dit past perfect bij het streven van het Leontienhuis - daar is een frisse, schone, omgeving gecreëerd, waarbij juist de antibacteriële coating van Inducoat toegepast is. Daarmee is het Leontienhuis niet alleen prachtig, maar heeft het ook direct de hoogste hygiëne-standaard.

Taxeren op zorgvastgoed

Taxeren van zorgvastgoed op basis van marktwaarde is nieuw. In tegenstelling tot de woningmarkt, kantorenmarkt of winkelmarkt zijn er relatief weinig openbare referenties aanwezig. De zekerheden bij het taxeren van commercieel vastgoed zijn geen zekerheden bij het taxeren van zorgvastgoed. De zorgsector doet haar werk in een markt waar de overheid de spelregels bepaalt. De context en de activiteiten zijn bij zorgvastgoed bepalend. Specifiek de aspecten zorg, beleving en functionaliteit vormen de belangrijkste onderdelen bij de waardering van deze categorie vastgoed.

Het Leontienhuis is een zorgvastgoedobject als er geredeneerd wordt vanuit de activiteit en de beleving en bijdrage van de gebouwde omgeving aan de zorg. De activiteit is het helpen van mensen met een eetstoornis. Het object draait in alle aspecten om het bieden van zorg. De lichtinval en groenvoorzieningen zijn hierbij van essentieel belang.

Manon Veldkamp vanDynamis: ‘Persoonlijk telt voor mij ook het gebruik van de inrichting. Mexx architecten heeft er echt alles aan gedaan om de kleuren en het interieur goed op elkaar af te stemmen en binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Persoonlijk zit ik het liefst in het eetgedeelte. Het mooie design van de Tieleman keuken zorgt voor rust en oogt heel ruimtelijk. Hij beschikt over alle apparatuur die je nodig hebt om op een aangename manier een gezonde maaltijd klaar te maken. Een prettige leefomgeving draagt bewezen bij aan een goede gezondheid. Onze slogan is Thuisvoelen bij Dynamis. In dit geval thuisvoelen bij het Leontienhuis..’

Wat vonden de drie in zorgvastgoed gespecialiseerde taxateurs?

U leest het in ons digitale magazine Achter de schermen bij taxatiecasus: Het Leontienhuis in Zevenhuizen.

Over het Leontienhuis

Het Leontienhuis is een verbouwde boerderij waar mensen met een eetstoornis én hun naasten terecht kunnen. Alle vrijwilligers hebben zelf een eetstoornis gehad en helpen de bezoekers vanuit hun eigen ervaring. Van de oude boerderij bleven alleen de buitenmuren overeind: verder werd alles gerenoveerd. Verschillende bedrijven werkten in 2014 en 2015 belangeloos mee aan de renovatie.