Hoe denken studenten over duurzaamheid?

Duurzaamheid is inmiddels in alle sectoren een containerbegrip geworden. Leraren gooien over elk onderwerp dat ze geven duurzaamheid als sausje er overheen. Hierdoor staan studenten niet in de rij om college te volgen over duurzaamheid.

Afgelopen maandag gaf collega Bert Deen een gastcollege over taxatieleer en duurzaamheid op de Hanzehogeschool in Groningen. Taxatieleer valt onder de opleiding vastgoed. In de ochtend hadden de studenten een kantoor bekeken. Bert Deen gaf handvatten over hoe ze het hele proces van taxeren moeten doorlopen.

Als tweede onderwerp ging Bert Deen in op duurzaamheid in relatie tot de marktwaarde. ´Gadverdamme duurzaamheid, wie is er wel klaar mee` was de eerste vraag welke Bert Deen stelde.De studenten waren het roerend eens met Bert. Hij had hierdoor direct de aandacht van alle studenten.

Je moet aan studenten uitleggen wat het effect is van duurzaamheid. Duurzaamheid is een containerbegrip. Als taxateur moet je ook panden taxeren die je lelijk vindt. Je moet altijd objectief blijven ongeacht of je erachter staat of niet. Bert heeft eerst de schil van duurzaamheid afgehaald en ingezoomd op het concreet maken van duurzaamheid naar de marktwaarde.

Aan het eind van de presentatie stelde Bert de vraag: “Wie vindt duurzaamheid saai?” Er gingen dit keer geen handen de lucht in. Duurzaamheid is niet saai. Het moet goed uitgelegd worden en in de juiste context worden geplaatst.

Conclusie: Je hoeft duurzaamheid niet te omarmen maar je moet weten wat het effect is van duurzaamheid op de waarde. Je moet de marktwaarde gaan bepalen.

Meer weten over duurzaamheid? Neem contact op met Dynamis Taxaties 030 - 767 03 99