Begin vandaag nog met het verduurzamen van je pand
10-10-2017

Begin vandaag nog met het verduurzamen van je pand

Begin vandaag nog met het verduurzamen van je pand

Duurzaamheid zou geen hot item, maar de norm moeten zijn. Bert Deen van Dynamis Taxaties Nederland is er elke dag mee bezig. Als eerste taxateur wist hij duurzaamheid in waarde uit te drukken. Met succes: vele toonaangevende financiers werken volgens zijn duurzaamheidsmethode. Op de 9e Dag van de Duurzaamheid een paar vragen aan Bert.

“Kijk”, legt hij uit. “Ik heb verschillende aspecten van duurzaamheid in een hoofdstuk van het taxatierapport opgenomen. Per aspect kan de taxateur aangeven hoe het ermee staat in het bedrijfspand dat hij moet taxeren. Zo wordt inzichtelijk gemaakt wat er al is en wat er nog ontbreekt. Het leukste item van de lijst vind ik persoonlijk de Quick Wins. Heel concreet en positief. Je merkt dat mensen er graag snel mee aan de slag gaan.”

Welke quick wins noteer je het vaakst?

“Heel vaak kan de parkeerruimte bij bedrijven beter. Meer elektrische oplaadpunten plaatsen bijvoorbeeld draagt al bij aan de duurzaamheid. Maar ook de parkeerruimte anders inrichten. Te weinig parkeerplekken maakt een pand onaantrekkelijk. Onaantrekkelijk betekent geen gebruikers. Een gebouw zonder gebruikers is per definitie niet duurzaam.”

Collectieve bewustwording

“Een andere quick win die meestal zorgt voor veel positiviteit is het bewust maken van de verschillende gebruikers van het pand dat er winst te behalen valt. Bijvoorbeeld samen energie inkopen, dat scheelt een stuk. LED-verlichting aanschaffen. Vaker de fiets nemen. Of alles uitzetten als je het pand verlaat, minder vaak het licht laten branden, dat soort dingen. Het gaat vaak om eenvoudige dingen, maar mensen moeten zich bewust worden, en dat kun je sturen. In Creative Valley, waar het hoofdkantoor van Dynamis zit, is daarvan een mooi voorbeeld: meteen als je binnenkomt, is daar een prachtige, brede trap waar je niet omheen kunt. De lift zit verstopt en een eindje verderop, waardoor bijna iedereen de trap neemt. Werknemers zitten zo’n 8 uur per dag in een kantoorpand. Die moet je gezond houden, ook dan ben je duurzaam bezig.”

Hoe kun je als taxateur invloed uitoefenen op duurzaamheid?

“Het goede voorbeeld geven. Door duurzaamheid altijd echt een goede plek te geven in taxaties. De methode van Dynamis onder de aandacht te brengen, waarmee de waarde van duurzaamheid kunnen meten. En er overal over te vertellen, anderen bewust te maken. Collega’s, overheden, banken, overal waar stakeholders zijn. Het mooie is: duurzaamheid heeft echt een positief effect op de waarde. Dat is bewezen. Maar het is nog te weinig bekend wat mij betreft.”

Van interesse naar usp

“Ik ben ooit begonnen met duurzaamheid vanuit intrinsieke motivatie, omdat ik het heel belangrijk vind om dingen goed achter te laten. Ik denk dat we met z’n allen een stuk gematigder kunnen omgaan met de aarde. En dan bedoel ik het niet zuinig of calvinistisch, maar gewoon dat er voor iedereen genoeg is. En er ís alleen voor iedereen genoeg, ook in de toekomst, als je gebruik en verbruik in balans brengt met wat de aarde ons aanbiedt. Inmiddels staat duurzaamheid in het bedrijfsleven overal hoog op de agenda en is het onderdeel van mijn dagelijks werk geworden. En bijna is het begrip duurzaamheid al achterhaald: alles gaat nu over circulair.”

Wat als mijn gebouw nu nog niet duurzaam is?

“Begin vandaag nog met verduurzamen. Want in 2023 moeten alle kantoren energielabel C hebben, en als je gaat wachten tot het laatste moment, ga je het niet meer redden in de drukte die dan ontstaat. Je moet trouwens wel alleen gaan verduurzamen als je gebouw verder nog voldoet. Verduurzamen van een gebouw dat het toch niet gaat redden, heeft geen zin. Maar gaat je pand nog een hele tijd mee, qua locatie bijvoorbeeld en qua uitstraling, dan kun je maar beter snel in actie komen.

Een duurzaam pand kan zeker onderscheidende waarde hebben. De laatste tijd zie ik dat echt duurzame gebouwen het beter doen dan de leegstaande panden in dezelfde omgeving. En banken vinden het absoluut belangrijk dat er in duurzaamheid wordt geïnvesteerd. Bovendien willen beleggers steeds minder in panden investeren zonder duurzaamheidswaarde. Dus ik durf wel te zeggen: als je echt een goed plan hebt, krijg je een goede financiering onder gunstige condities. Daarnaast zijn er subsidies en belastingvoordelen mogelijk, maar daar moet je je echt goed in verdiepen.

Maak dus nu de afweging: houd ik dit pand en ga ik er zo snel mogelijk iets aan doen? Of ga ik verhuizen naar een duurzaam alternatief? In beide gevallen kom ik graag taxeren.”

Meer weten? Neem contact op met Bert Deen

email: Bert.Deen@dynamistaxaties.nl of telefonisch 06 52 71 88 65

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.